пʼятницю, 24 травня 2019 р.

До 145-річчя міста Козятина.




23 травня в приміщенні Козятинської районної бібліотеки проходили міськрайонні читання "Козятин і Козятинщина. Сторінки історії" приурочені 145-й річниці з дня присовєння Козятину статусу містечка. Захід організований з ініціативи краєзнавчого відділу центральної районної бібліотеки в особі бібліографа - краєзнавця Наталії Соляр та працівників Музею історії міста Козятина. Участь в читаннях на наше запрошення взяли історики, бібліотекарі, школярі, краєзнавці, вчителі шкіл і училища, журналісти ЗМІ.








Зареєструвалися до участі в читаннях 20 учасників, але відгукнулися взяти участь 18 осіб. З вітальним словом звернулася до присутніх завідуюча районною дитячою бібліотекою. Фещук Людмила.. Поченим гостем і учасницею читань стала Почесний громадянин міста Козятина, історик, краєзнавець, архівіст, авторка двох книг про Козятин "Наша історія ", член Національних спілок журналістів та краєзнавців України Зоя Вільчинська. Поділитися своїми дослідженнями впродовж чотирьох годин з історії сіл ,мешканці бувших районних центрів с. Білопілля, Махнівки, Самгородку, ,з яких утворено сучасна Козятинщина, жителі найдавніших населених сіл Безіменна, та дослідники історії міста обласного значення Козятина . Тему «Білопілля – складова частина сучасної Козятинщини» представила бібліотекар Альба Надія директор Музею Хліба Сергій Рибачук та науковий спіробітник музею презентували історію розвитку музею,бібліотекарка Махнівської дитячої бібліотеки - Федорига Галина ознайомила присутніх з «Махнівкою – давньою і сучасною». Вчитель історії Безпалько Павло поділився дослідженнями з історії Безіменної та репресій своєї родини. Вчитель історії Самгородоцької ЗОШ Береза Юрій ознайомив присутніх з цікавою своєю авторською книгою "Історія штетлу Самгородок " і подарував 1 екземпляр до фондів нашого музею. Долучилися до читань і учні Сестринівської школи під кураторством наукового співробітника музею і вчителя Людмили Левчук з цікавими дослідженнями «Сестринівка – Мала Батьківщина Михайла Грушевського» , доповідач Куманецька Леся і темою «Петро Чечель – член УЦР, перший військовик і Козятинщина», яку представив Чернелецький Андрій.
Переглянули з задоволенням кілька хвилинну музейну міні-експозицію «Віктор Іванов – автор кіношедевру «За двома зайцями», яка нещодавно зайняла І місце на обласному фестивалі музейних міні-експозицій в смт Вороновиця Музеєм історії міста Козятин.
. З «Витоками, першоджерелами та відомими особистостями села Козятина» познайомила присутніх ветеран праці , історик Мельникова Ольга. «Віхи історії міста Козятина» презентувала науковий співробітник Музею історії міста Баштова Наталія.  Мало досліджену ще тему: «Українська атаманщина і Козятинщина» представили учениця ЗОШ №2 Гайдар Аня та керівник роботи – вчитель історії Крилов Олексій . Історію «Козятинської єврейської Талмуд-тори» на відео підготовлено Івановою Оленою
 Музей історії міста подарував  Центральній районній бібліотеці книгу про родину Грушевських і Оппокових  "Я був їх старший син"






- викладачем історії міжрегіонального вищого професійно-технічного училища залізничного транспрорту, а продемонструвала викладач- філолог Осіпчук Лариса.. Інтерактивно і сучасно продемонстрували присутнім відео «Козятин – важлива станція Південно-західної залізниці у 19 та на поч. 20 ст.»учениця 10 класу «Спеціалізованої школи І-ІІІ ст. № 1 ім. Т. Г. Шевченка Козятинської міської ради» Поліщук Анастасія. Збентежила усіх презентація дослідження «Ув’язнені в пеклі: Аушвіц, Біркенау» про в'язня концетраційного табору смерті ,легендарну 95 -и річну землячку з Козятина Олександру Грушко . Доповідачем була : учениця ІІ математичного курсу комунального закладу навчально-виховного комплексу І-ІІІ ст. ліцею-школи Козятинської міської ради Міщенко Аліса, під керівництвом вчителя історії і правознавства Сич Ольги. Представлено безліч історичних матеріалів, які свідчать, що історія Козятина і Козятинщини. Основна мета зібрання - спроба активізувати краєзнавчу роботу Козятинщини і міста обласного значення та поділитися цікавими дослідницькими роботами , щоб залишити це у спадок нашої історії досягнута. Просимо тих, хто не здав матеріали для друку, як ми обіцяли в місцевих ЗМІ, надіслати їх електронною поштою. Усі учасники читань отримали на згадку блокноти та ручки з памятною датою - 145 років місту Козятину. Було також вручено, як нагороду, на прохання уродженця с. Йосипівки , письменника , перекладача Олександра Гижі двом історикам, філологу перекладені літературною , українською мовою "Біблії " і історичний роман " Четвертований храм" . Щиро дякуємо усім за участь.











Немає коментарів:

26 березня - День Національної гвардії України.

  В Україні 26 березня відзначають День  Національної гвардії. День Національної гвардії України до 2000 року відзначалося щорічно 4 листо...