вівторок, 18 грудня 2018 р.

День вишивальниць в музеї.


День вишивальниць в музеї.

                                       
       Фото на згадку з Козятинським  міським головою Олександром Дмитровичем Пузирем.


                                 
                                   Робота "Снігурі " Валентини Юхимчук. Бісер. Нитки. 34Х40.

                                                            
             Вітання вишивальниць від міського голови  Олександра Дмитровича   Пузира.

17 грудня православні віряни відзначають День святої Великомучениці Варвари.  За однією із версій римська християнська діва була дочкою заможного язичника ,  прийняла християнство , за що  постраждала від  тортур  і  була страчена батьком. Вшановується   у католиків і християн з IХ століття , а згадується в документах з  початку VII cт. .В Україні мощі Святої  Варвари сьогодні зберігаються у Володимирському соборі, впродовж  800 років  постійним місцем їх  спочинку  був  Золотоверхий Михайлівський собор. За переказами  свята  є покровителькою ремісників і вишивальниць,  ніби саме вона вишивала  золотими нитками  ризи Ісусу Христу.




                                             Вишита ікона Варвари Великомучениці.



                         Вишита  Галиною Іванівною Рибак бісером ікона "Микола Чудотворець". 27Х21.




   Вітання  вишивальницям зі святом від журналіста і поета Петра Анатольовича Зарицького.



Робота  Ніни Дітріх " Різдвяні забави." Полотно. Муліне.47Х60.


Вишивка Олександри Володимирівни Некритої "Снігурі в горобині". Полотно. Муліне. 20х15.



                                                           Під час відкриття виставки.



                                "Береза в снігу" Наталії Петришиної. Полотно. Муліне. паспарту.  36Х27.




                               Вітання начальника культури міста Світлани Рибінської.





Саме в цей день на Україні  дівчата  з  благословення святої  вишивали свою долю,  щасливе майбуття, переносили на полотно  візерунки – обереги, що передавалися із покоління в покоління по жіночій лінії на весільні рушники і сорочки . Тому  з ініціативи козятинських вишивальниць  в  музеї історії міста напередодні новорічних і різдвяних свят відкрито виставку вишитих робіт   святкової тематики. У фойє   скарбниці історичних старожитностей представлено 27  робіт на канві 10 вишивальниць міста Козятина,  зокрема:  Ірини Чашківської, Галини Рибак,  Олександри Некрити, Наталії Петришиної, Віри Казмірчук, Раїси Дацюк, Людмили Гайдар, Валентини Юхимчук, Ніни Дітрих , Ольги Зінченко, Антоніни Головненко. Більшість з  робіт – це мальовничі , засніжені пейзажі, біблійні оповіді, ікони святих, старовинні вулички , романтичні епізоди.  На відкриття виставки завітали міський голова Олександр Пузир, керуючий справами виконкому Сергій Заїчко, начальник відділу культури міста Світлана Рибінська.  Мер міста  привітав гостей в музеї і вишивальниць зі святом, згадав про українські народні традиції, відзначив натхненну, колоритну  і копітку працю учасниць  виставки. Доповнила теплі і щирі  вислови голови  на адресу  рукодільниць начальник культури міста  Світлана Рибінська.  Серед  гостей на святі був присутній   голова Козятинської міської організації ветеранів України, Почесний громадянин міста Козятина, депутат  міської ради 6-х скликань Федір Кропива. Він  висловив свої враження від творчих надбань  рукодільниць- вишивальниць, привітав з Днем Святої Варвари,  приділив   важливе значення    розвитку  декоративно- прикладного мистецтва в житті людини, і зокрема,  ветеранів праці , особливо,   жіночої   половини  ветеранської ради, котрі взяли участь у виставці.  Також було передано   урочисто  разом із заступником голови організації Раїсою Мельницькою  до фондів  музею на довічне збереження  у подарунковому оформленні  виготовлену ветеранською радою  «Книгу Пошани ветеранів міста Козятин». До книги   занесено на даний період  фотографії та короткі біографічні відомості  42  постатей, серед котрих Почесні громадяни міста і  люди, що  зробили відповідний внесок у розвиток нашого міста .

                                            Урочиста мить передачі Книги Пошани.






                                     Роботи  Наталії Петришиної "Олені".  Полотно. Муліне  40Х64.



                                     Наталія Петришина "Вовки". Полотно. Муліне. 20Х52.







Робота  Ірини Чашківської "Різдвяна ніч". Полотно. Акрил. Паспорту. 22Х27.


 Серед  них і  Петро Зарицький – член Національних спілок журналістів та письменників України, відзначений «Золотою медаллю  української журналістики» та кількома літературно- мистецькими преміями. Є постійним учасником  чисельних заходів в музеї,   професійно та яскраво висвітлює їх  на шпальтах щотижневика «Вісник  Козятинщини».   У вітанні він висловив побажання долучати до прадавнього рукодільного  мистецтва  нашу молодь, дітей знайомити їх з вишиваною майстерністю   козятинчан  старшого покоління. Присутні в свою чергу висловлювали керівництву міста вдячність за увагу  і підтримку   митців та рукодільниць міста   ,  відзначили, що приємно спостерігати  за  змінами на краще  ,   і  проведенням  капітальних, ремонтних робіт у закладах культури міста. 





                               Олександра Володимирівна Некрита вітає усіх зі святом.






                                                 Вітання від  Галяс 






Галина Іванівна Рибак розповідає сумний родинний переказ.


Наприкінці  зустрічі з вишивальницями міський голова Олександр Пузир закликав усіх присутніх і  мешканців міста, краю долучитися до акції «Подаруй  козятинському музею експонат» і поповнити його скарбниці раритетними, антикварними предметами , речами, документами, щоб увіковічити  своє прадавнє коріння в історії нашого міста.  Деякі роботи можна придбати. Виставка функціонуватиме впродовж всіх новорічних та різдвяних свят..



 Автор :Лілія Макаревич.

Немає коментарів:

День пам'яток історії та культури в Україні

  18 кв ітня – Міжнародний день пам’яток і визначних місць. Міжнародний день пам'яток і визначних місць  — відзначається щороку 18 кві...