пʼятницю, 6 березня 2015 р.



   Тетяна Володимирівна Демишина  із реабілітаційного центру знайомиться з біографією вишивальниці.


Ведуча виставки науковий співробітник музею Ольга Василівна Ткачук, ліворуч Ірина - подруга вишивальниці Ірини Чашківської.

Вихованці Козятинської філії Вінницького реабілітаційного центру для дітей- інвалідів  "Промінь" на виставці в музеї.


Під час  відкриття виставки голова громадцької районної організації батьків інвалідів"Дом" Тетяна Володимирівна Яковлєва та працівниця Козятинського реабілітаційного центру Тетяна Володимирівна Демишина.

 Вітання педагога- реабілітолога Козятинської філії  Вінницького  реабілітаційного центру дітей- інвалідів Емілії Володимирівни Гонтар.

Подруги дитинства вишивальниці Ірини Чашківської Світлана Науменко та Людмила Фещук на виставці в музеї.

Ведуча Ольга Василівна Ткачук- науковий співробітник музею представляє вишиті роботи Ірини Чашківської та її подругу Ірину.

Праворуч  двоюрідна сестра вишивальниці Ірини Чашківської Ірина Антонівна Давидюк.
Міжнародний жіночий день 8 Березня відзначено в Музеї історії міста.Це  свято  жіноцтва світу, котре було започатковане  в Америці , відзначається найпрекраснішою половиною людства з 1909 року. В музеї історії міста Козятина  напередодні жіночого дня було  організовано виставку найпопулярнішого виду  декоративно- прикладного мистецтва серед жінок  міста залізничників- вишивки. 33   пейзажі, картин з  улюбленими   мультиплікаційними героями  наших дітей, декоративних доріжок та рушничків представила цього дня мешканка Козятина Ірина Чашківська в  фойє Музею історії міста Козятина.   Копітка, виконана висококваліфікаційно робота майстрині 5-ого розряду зачарувала присутніх на відкритті виставки вихованців Козятинської філії Вінницького центру реабілітації дітей інвалідів « Промінь»( дир. Володимир Васильович Руцинський). Від імені центру висловила перед присутніми  враження дітей педагог- реабілітолог Емілія Володимирівна Гонтар. Долучилася до відкриття виставки разом зі своїми підопічними голова Козятинського   районного громадського  товариства батьків інвалідів «Дом»  Тетяна Володимирівна Яковлєва., привітавши вишивальницю. Нажаль, за станом здоровя Ірина не змогла прибути на відкриття виставки. Але від  неї та її родини була присутня подруга Ірина та двоюрідна сестра Ірина Антонівна Давидюк. Вони  познайомили присутніх дітей і відвідувачів виставки з життєвою долею Ірини  Анатоліївни, котра розпочала  кар'єру рукодільниці спочатку, як швея - мотористка на Козятинській швейній фабриці, де працювала її мама  Антоніна Трохимівна.

Під час відкриття виставки в музеї.

Спогади подруги дитинства Людмили Фещук по вишивальницю Ірину Чашківську.

Найближча подруга вишивальниці Ірина.

Вітання від голови Козятинського районного товариства батьків інвалідів "ДОМ" Тетяни Володимирівни Яковлєвої.

Розповідь про вишивальницю найближчої подруги Ірини та двоюрідної сестри Ірини Антонівни Давидюк.



Вітання від  міської ради, відділу культури директора музею Лілії Павлівни Макаревич
Нажаль,  погіршення стану здоров’я не дало можливості  дівчині продовжити заробляти собі на життя  вище згаданим видом діяльності. Вдома,  її наполегливість і  бажання бути корисною родині та людям, примусили жінку оволодіти багатьма видами  рукоділля, кулінарією, садівництвом. Такою запам’яталася присутнім на відкритті виставки подругам дитинства Людмилі Фещук та Світлані Науменко   Ірина  . Вони розповіли усім про неординарність, завзятість, наполегливість і неймовірну силу духу своєї  сусідки, про її талант, бездоганність  до всього , за що не візьметься. Пригадували подруги , як вчила їх, молодих дівчат,  Ірина кулінарним премудростям, виплітала на замовлення  неймовірні сукні, светри, шапки. Складна і  важка доля випала на плечі нашої вишивальниці, але вона знайшла і сили, і натхнення, і любов, і  час для  занять таким чарівним видом мистецтва , як вишивка. А допомогла оволодіти досконало понад   60-ма видами вишивальної техніки і закінчити курси при обласній Спілці митців Вінниччини землячка з Козятина Ліна Анатоліївна Залевська.   Рушник вишитий Іриною Чашківською був навіть представлений на   всеукраїнській виставці в Українському домі  з нагоди 10-ої річниці Незалежності. Свої  неймовірні враження і щирі вітання з приводу відкриття виставки висловила козятинська вишивальниця Антоніна Головненко.  
Вітання від вишивальниці Антоніни Головненко.
Займалася організацією виставки рукодільниці  та вела захід науковий співробітник музею Ольга Василівна Ткачук. Наприкінці зустрічі  від імені міської ради, відділу культури та музею вручено  рідним для передачі  майстрині дерев’яну раму для оздоблення однієї із вишитих ікон, подяку та квіти. 
  Юні талановиті вихованці Козятинської музичної школи класу духових інструментів  педагога Валентина Івановича Тернового Олесь Мисюра та  Артур Павлов виконали  у дуеті труби та саксофону  концертну «Польку » композитора  Віктора Рунова, чим викликали захоплення у присутніх  на виставці дітей та дорослих. Виставка триватиме впродовж місяця. Усі  виставлені роботи можна придбати для  створення неповторного колориту і затишку у домашньому інтерєрі.




Директор Музею історії міста                     Лілія   Макаревич

Немає коментарів:

З нагоди Міжнародного дня пам’яток і визначних місць.

  В КЗ «Музей історії міста Козятин» відкрито   тимчасову виставку   «Визначні місця Козятинщини». На ній представлено   світлини, живопис...