понеділок, 4 квітня 2016 р.

Ювілярша Леся Панасюк представляє свої витинанки в музеї

Майстриня- ювілярша після відкриття виставки з сестрою ( праворуч крайня ) Русланою, диреткором музею і однокласницею.


Леся Панасюк представляє  витинанки.


6 квітня , 55 років тому доля   ощасливила    подружжя родини педгогів Валентини  Петрук та Ігоря  Вітюка  з Махаринець    народженням чарівного янгелятка , донечки Лесі. Весна насичила їх сімейне життя новим змістом  та  турботою про  маленьке  дитятко .  Зростала дівчина разом з сестричкою Русланою серед розкішних подільських  дібров, безкраїх  закосичених колоссям полів, блакитнооких ставків, квітучів та врожайних  садків, серед буйства лікарських трав. Не дивно, що  дотикаючись постійно до милої серцю природи, в майбутньому обрала творчу професію.  Спочатку закінчила  Вінницьке  художнє училище і зайнялася відомим усьому світові  петриківським розписом. Пізніше вступила до Косівського технікуму художньо-прикладного мистецтва  , з часом отримала диплом  вишивальниці і стала висококваліфіковним  фахівцем даного виду декоративно- прикладного мистецтва.   Рушник вишитий студенткою Лесею Панасюк  вразив  компітентне журі на  столичній  виставці в Українському домі. Цьогорічний ювілей  , на пропозицію музейних працівників, майстриня вирішила відзначити разом зі своїми колегами, рідними, близькими та  шанувальниками образотворчого мистецтва  виставкою витинанки в музеї історії міста Козятин.
Під час відкриття виставки.
Витинанка- один  із  видів давньослов'янського, українського народного декоративного мистецтва, що виготовляється за допомогою ножиць  на  папері ,є одним із  найулюбленіших.
Створені майстрами різноманітні сюжетні композиції використовувались нашими предками  для прикрашення   житла, стін, вікон, мисників, полиць. Сьогодні найчастіше дані витвори мистецтва  є виставковими і досить поширені саме на Поділлі, зокрема, на  його Півдні. На Вінниччині в Могилів- Подільському  функціонує   музей витинанки, де зібрана величезна колекція шедеврів із паперу. Леся Панасюк у свій  ювілей представила гостям  та відвідувачам музею 30 витинанок на чорному, фіолетовому, червоному, коричневому , зеленому та синьому тлі.. Виставку назвала майстриня «Я і квіти».  На даний час художниця  працює вже  понад 30 років  майстром-художником в найдивовижнішій  споруді  не лише нашого міста, країни  а  і Європи, що має статус пам’ятки архітектури місцевого значення, і як зазначив під час відкриття виставки начальник вокзалу  Анатолій  Чабан, митець особисто доклала чимало   праці , фантазії і зусиль до сучасного  неперевершеного вигляду історичної споруди.
Начальник вокзалу ст. Козятин Анатолій Чабан вітає майстриню-художницю з ювілеєм.










До вітань приєдналися колеги по роботі голова профспілки працівників вокзалу  Олена Щепетова  , заступник голови Козятинського відділку територіальної профспілкової організації Південно- Західної залізниці Дмитро Живчик,  вручила подарунок  і квіти помічник народного депутата Петра Юрчишина -Лілія Крилова.  
 По центру на фото  дружина одного із синів Ольга Петрівна Панасюк, учитель ЗОШ №2 з учнями.
Витинанки Лесі Панасюк  сьогодні зберігаються в приватних колекціях не лише козятинчан ,   а і гостей нашого міста, в тому числі із ближнього і дальнього зарубіжжя. Вона є активною учасницею обласних, всеукраїнських і міських виставок образотворчого та прикладного мистецтва. Завітала на відкриття виставки і звернулася зі щирими  словами вдячності за творчість і активну участь в культурному житті міста  і  вручила подарунки від імені  міського голови   начальник  відділу культури та туризму міста  Світлана Рибінська. 

Доповнили яскраві  враження  від витинанок  майстрині  представники   районного відділу культури – директор районного будинку культури Тетяна Марянчик  та директор Козятинської бібліотечної системи Тетяна  Дячук з колективом. 



З відкриттям виставки привітала рідну сестричку Руслана  Куніцька з Вінниці, дружина  одного із синів,  вчитель ЗОШ  I-III ступенів №2 зі своїми  учнями Ольга Панасюк. 




 Вразили ювіляршу і подарували насолоду грою на скрипці  та музикою Платона Майбороди «Київські каштани» викладач класу скрипки Козятинської музичної школи Світлана Чайка , а  чарівним   співом солістка і  керівник дитячого  вокального ансамблю  міського будинку культури ,  Центру дитячої та юнацької творчості Тетяна Фабіцька.


 В творчому доробку майстрині надзвичайно багато творчих робіт. Маємо надію , що в недалекому майбутньому  сьогоднішня ювілярша якось представить на виставку і  олійний  живопис. Нажаль, мала виставкова площа музею не дала можливості представити творчість художниці, майстрині у повному обсязі.  Маємо надію, що не зважаючи на гарячу пору року ,повязану з роботами на землі, козятинчани знайдуть час познайомитися з прекрасним, до якого доторкнулася рука професіонала- майстра.






На відкриття виставки завітали директор Козятинської ЦБС Тетяна Дячук( праворуч сидить), стоїть за нею помічник народного депутата Петра Юрчишина Лілія Крилова.  поруч директор районного будинку культури Тетяна Мар'янчик, стоїть ліворуч начальник відділу культури Козятинської міської ради Світлана Рибінська.
 Під час виставки. ( Ліворуч ) художник Віктор Кльоц.




Директор музею історії міста Козятин             Лілія Макаревич.







 6 квітня о 12 годині дня в Музеї історії міста Козятин відбудеться виставка  витинанки « Я і квіти» ювілярши,  майстра  декоративно- прикладного мистецтва, працівниці  вокзалу ст. Козятин Лесі Панасюк. Запрошуємо бажаючих відвідати музей, познайомитися з однією із найталановитіших мешканок  нашого міста  і отримати задоволення від дотику до прекрасного.
Виставка  триватиме до 1.05. 2016р.

Немає коментарів:

26 березня - День Національної гвардії України.

  В Україні 26 березня відзначають День  Національної гвардії. День Національної гвардії України до 2000 року відзначалося щорічно 4 листо...