пʼятницю, 13 листопада 2015 р.

Зустріч з нащадком італійців на Козятинщині.

       
Олена В'ячеславівна Полло - праправнучка Тіто Полло із Жежелєва.

 12 листопада в Музей історії міста Козятин завітали   старшокласники ЗОШ№2   I-III ступенів на чолі з вчителем історії, краєзнавцем , активним поповнювачем предметами старовини музею, Олексійом Віталійовичем Криловим. Вони мали нагоду познайомитися з виставкою "Нащадки європейців на Козятинщині" та  зустрітися в стінах музею  з нащадком роду італійців, котрі прибули на Козятинщину наприкінці XIX століття , як спеціалісти по обробці граніту , на запрошення купця 2-ої гільдії з Бердичева Мойсея Дегтяра, котрий аредував  землі у  Жежелеві    з 1897 року,  розробляв декілька гранітних копалин, котрі функціонують до цього часу.
            Жежелівські гранітні копалини  існують  у селі  ще  з часів  російської імператриці Катерини-II, розпочала свою розповідь в стінах музею Олена В'ячеславвівна Полло. Мешканка села Жежелів,  нащадок прапрадіда Тіто Полло, котрий приїхав  12-річною дитиною , разом з дядьками Яном і Якубом  Цієстами- Вінегами, по запрошенню купця  навчати місцевих робітників обробці граніту і кам'янотесярському мистецтву. Коли він підріс і  став статним юнаком закохався в юну місцеву красуню Климку і одружився  з нею.
Це сталося на початку буремного XX  століття.  Родина  італійця Тіто Полло дуже бідувала, до цього часу зберігся напіврозвалений будиночок , де   будував родинне гніздечко і проживав прапрадід зі своєю коханою дружиною і  дев'ятьма дітьми у Жежелеві. Тому главою родини було вирішено поїхати на заробітки до далекого континенту Америки.  Через деякий час, влаштувавши своє життя за океаном,  він  повернувся в наші краї, щоб  забрати з собою сім'ю. Та усім планам заробітчанина з італійським корінням не судилося здійснитися. На зворотньому шляху він застудив голову і захворів на мінінгіт , а   революційні події , громадянська війна назавжди знищили  можливість шукати кращого життя в інших краях.
Під час розповіді про походження своєї родини.

              Наша героїня є  тако ж правнучкою одного із синів Тіто - Генріха Полло, у котрого було двоє дітей, донька Зося і син Броніслав, котрий став дідом і батьком її батька В'ячеслава.  На  даний період , зі слів Олени Полло, у селі  проживають ще ряд  нащадків родини Полло по жіночій лінії, а саме: Валентина  та Наталя Купчики, Владіслав Станкевич , Лілія Суміна.. Маємо надію, що вони теж відгукнуться і поділяться з музеєм спогадами про своїх предків. Жежелівський гранітний кар'єр, де навчали  нас витесувати піддатливий  камінь   Оленині пращури,  є одним з найпотужніших підприємств по видобутку граніту до цього часу. Розроблений він у 1910 році. Його  дивовижні якості відомі усьому світові. З Жежелівського граніту виготовлений мавзолей Хо-Ши-Міна у В'єтнамі, мавзолей Леніна і Черовна площа  у Москві,   ним облаштовували    метрополітени  в Радянському Союзі,  в нашому обласному центрі місті Вінниці сходинки до облдержадміністрації  та обласної бібліотеки імені Тімірязєва, з граніту нашого витесаний  пам'ятник Михайлу Грушевському  скульптора  , народного художника України та  академіка мистецтв  Валентина Зноби  в Козятині.
Вчитель історії Олексій Віталійович Крилов з  десятикласниками.
            З 2007 року підприємство ПАТ " Жежелівський кар'єр " належить інвесторам з 12 млн.  грн. внеском в розбудову підприємства  від потужної австрійської компанії - концерну "STRABAG".  На даний час особливою популірністю користуються  граніт з торгівельною назвою "сірий кардінал", щебнева продукція мілких фракцій та кубовидний щебінь. Учні школи також познайомилися з історією виникнення  сіл , містечок, інших підприємств на Козятинщині, цікавих фактів культурного життя нашого краю та міста,  пов'язаних  з діяльністю  відомих постатей   європейського походження.
 Директор музею Лілія Павлівна Макаревич знайомить  гостей  з відомими  у світі постатями європейського походження.

               Під час зустрічі порадувала присутніх своєю віртуозною грою на скрипці викладач класу скрипки Козятинської музичної школи ( директор Наталія Іванівна Бригадир) Світлана Миколаївна Чайка  нагадала присутнім всім відомий твір  австрійского композитора Франца Шуберта "АВЕ МАРІЯ",  доповнивши розповідь екскурсовода про нещасне кохання Кароля Радзивіла, рід котрого  в свій час володів частиною сіл на Козятинщині  і Жежелевом в тому числі..
Присутніх зачаровує віртуозна гра скрипальки Світлани Миколаївни Чайки.
                                                     

Дирекор Музею історії міста Козятин   Лілія Макаревич.

Немає коментарів:

З нагоди Міжнародного дня пам’яток і визначних місць.

  В КЗ «Музей історії міста Козятин» відкрито   тимчасову виставку   «Визначні місця Козятинщини». На ній представлено   світлини, живопис...