понеділок, 5 жовтня 2015 р.

« На гостини до Подільських міст і містечок»



« На гостини до Подільських міст і містечок»
Директор обласного краєзнавчого музею Катерина Іванівна Висоцька дякує працівникам Музею історії міста Козятин в особах директора Лілії Павлівни Макаревич та наукового спвробітника Ольги Василівни Ткачук  за участь у виставці.

Куточок інтер'єру обласної виставки.

Інтер'єр фотоательє  Д. Шварцмана з Козятина  у Вінницькому краєзначвому музеї

Фотографії із фондів Музею історії міста Козятин.

Під час відкриття виставки у Вінницькому краєзнавчому музеї.
Завітали на запрошення своїх колег музейників працівники Козятинського музею історії  до столиці Поділля Вінниці.
Там , в обласному краєзнавчому музеї в одній із  залів, урочисто було відкрито виставку  відтворення  інтер’єрів міщанського житла,  фотоательє та аптеки кінця ХІХ початку ХХ ст..  Організатор та автор  виставки Лілія Гальчевська запросила  долучитися до її відтворення і Музей історії міста  Козятина, колекціонерів з м. Тульчина , Вінниці.  З фондів нашого музею було доставлено для діючої експозиції науковим співробітником Ольгою Ткачук 7 фотографій  місцевих  фотомайстрів кінця ХІХ початку ХХ ст.. Д. Шварцмана, Г. Ф. Нірона, І. Тітова, І. М. Сафра . В обласній експозиції задіяні два фотоапарата 1923 та 1965 років, передані фотокореспондентом щотижневика « Вісник Козятинщини»  Володимиром Жвакалюком  та відомим фотомайстром з 30-річним стажем  в ательє Валентиною Путь, нажаль, котра декілька років тому завершила свій земний шлях.  Проте в нашому музеї залишила предмети , речі, фотографії     з ініціативи та  за сприянням ще однієї відомої  нам усім людини  міського архіваріуса ,активного члена національних спілок краєзнавців та журналістів України ,   дослідника , літописця історії Коозятинщини, почесного громадянина Козятина Зої  Вільчинської. В музеї зберігаються чимала колекція фотографій Д. Шварцмана з кінця ХІХ до 1933 року більшість з котрих передала родина  Павла Салєнка. Зі спогадів матері  стоматолога  Георгія Потіна, ательє цього майстра розміщалося на місці сучасної п’ятиповерхівки напроти міліції і  в тому приміщенні була скляна стеля, для доступу додаткового денного світла.  Фотографії майстер возив виготовляти , завдяки залізничному сполученню до Одеси. В  місті залізничників й досі проживають мешканці з таким прізвищем, нажаль, вони нічого не  можуть розповісти про фотографа Шварцмана.. Відомо лише, що у 1930-ті роки люди з таким прізвищем емігрували за кордон до Америки. Окрім  участі у відтворенні  містечкового інтер’єру,  нас вразило нове фото в експозиції , ще не відоме загалу козятинців. P 24 по 26 вересня в Вінницькому  обласному краєзнавчому музеї проходиkf міжнародна  наукова конференція « Міста і містечка нашого краю», де гості та учасники   цього  важливого для  подолян і європейської спільноти заходу оприлюднили свої напрацювання  і  познайомилися з діючою експозицією , де  епізодично представлено і наше містечко.
На фоні таких приблизно інтер'єрів в ательє знімалися бажаючі на початку ХХ ст.

Куточок інтер'єру аптечних предметів, звеху  фотографія вигляду містечка  Козятин поч. ХХ ст.

 Директор Музею історії міста Лілія Макаревич.

Немає коментарів:

Минає річниця пам'яті захисника з Козятинщини - Сохинчука В.С.

   23 квітня 2024 року минає річниця пам'яті захисника з Козятинщини -  Сохинчука Владислава Сергійовича Сохинчук Владислав Сергійович (...